Rozwój zmysłów u dziecka – kiedy i jak rozwijają się zmysły

Rozwój sensoryczny u dziecka jest ważną częścią w życiu malucha. Obejmuje on rozwój pięciu zmysłów dziecka, które odbierają bodźce z otoczenia i pomagają dziecku poznawać świat. Prawidłowy rozwój zmysłów wpływa na sposób, w jaki dziecko wchodzi w interakcje z otoczeniem i jak się uczy. Jak jednak przebiega rozwój zmysłów u dziecka?

Zobacz też: https://spokojdziecka.pl/gdzie-kupowac-perfumy/

Kiedy rozwijają się zmysły?

Wzrok

Dzieci zazwyczaj kształtują zmysł wzroku w wieku od 6 do 9 miesięcy. W tym czasie są w stanie skupić się na przedmiotach znajdujących się blisko, śledzić obiekty wzrokiem, rozpoznawać znajome twarze i rozróżniać światło od ciemności. W miarę rozwoju wzroku w ciągu następnych kilku lat dziecko będzie w stanie rozpoznać więcej kolorów i kształtów, a w końcu nauczy się czytać.

Słuch

Słuch zaczyna się kształtować w okresie płodowym około 16 tygodnia ciąży. Zanim dziecko się urodzi, jego słuch jest już na tyle rozwinięty, że potrafi rozpoznawać dźwięki, zarówno głośne, jak i ciche. Około 6 miesiąca życia niemowlak zaczyna rozpoznawać różne dźwięki i rozumieć słowa, a także reagować odpowiednią mimiką twarzy i wokalizacją. Wraz z wiekiem ten zmysł stale się poprawia, co wpływa na rozwój mowy i słuchowy progres.

Węch

Węch dziecka rozwija się w łonie matki około 20 tygodnia ciąży. Po urodzeniu zmysł nadal się kształtuje i z wiekiem staje się coraz bardziej wyrafinowany. W wieku 2 miesięcy niemowlę jest w stanie zidentyfikować unikalny zapach matki i rozpoznaje go nawet wtedy, gdy nie ma jej w pobliżu przez jakiś czas. W wieku około 4 miesięcy dzieci są w stanie rozróżniać zapachy, a w wieku 8 miesięcy mają bardziej wyostrzony zmysł niż dorośli i potrafią wykryć subtelne różnice między zapachami. Z czasem węch doskonali się aż do osiągnięcia pełnej dojrzałości w wieku około 12 lat.

Smak

Wraz ze wzrostem się, ich kubki smakowe stają się bardziej wrażliwe i zaczynają odkrywać różne smaki. Początkowo dieta dziecka składa się głównie z mleka matki lub mleka modyfikowanego, które są jedynymi dwoma smakami, jakie połyka niemowlę. Z czasem wprowadza się inne smaki, które pomagają dziecku poznać różne armaty i konsystencje jedzenia. W wieku około 8 miesięcy dziecko jest w stanie rozpoznawać pokarmy słodkie, kwaśne, słone i gorzkie. Na tym etapie ważne jest, aby rodzice oferowali dziecku różnorodne produkty, ponieważ dzięki temu uczy się ono doceniać różne smaki.

Rozwój zmysłów u dziecka
Rozwój zmysłów u dziecka

Dotyk

Noworodki potrafią wyczuć różnicę między twardymi i gładkimi powierzchniami, a także reagują w różny sposób na delikatne i mocne kołysanie. Zanim dziecko skończy miesiąc, jest w stanie rozpoznać dotyk i głos swojej matki. W wieku 3 miesięcy niemowlęta potrafią rozróżniać różne temperatury i faktury. Do 6 miesiąca życia mają jeszcze bardziej rozwinięte zmysły dotyku, wibracji i bólu. Maluchy są najbardziej wrażliwe na dotyk w pierwszym roku życia, a w wieku 12-15 miesięcy potrafią i zyskać poczucie bezpieczeństwa lub zagrożenia rozpoznając dotyk ludzi.

Jak rozwój zmysłów dziecka wpływa na jego poznawanie świata?

Rozwój sensoryczny jest istotną częścią ogólnego rozwoju dziecka. Umiejętność wykorzystania zmysłów do przetwarzania i interpretowania otaczającego świata pomaga dzieciom rosnąć i stymulować naukę nowych umiejętności. Bez rozwoju sensorycznego dziecko może nie być w stanie rozpoznawać wyrazu twarzy lub interpretować znaczenia słów. Ponadto zmysły pomagają wchodzić w interakcje społeczne i emocjonalne z innymi i wspierają rozwój mózgu, Dzięki nim rodzą się nowi genialni kucharze, artyści, muzycy, malarze, rzeźbiarze, lekarze i nauczyciele. Zmysły zapewniają także bezpieczeństwo maluchom, ponieważ to dzięki słuchowi człowiek słyszy, że dzieje się coś niebezpiecznego. To zapach mówi nam, że gdzieś może wydobywać się gaż lub dym. Dzięki dotykowi możemy wyczuć zmiany skórne na ciele lub nieprawidłową fakturę jedzenia. Wzrok pokazuje nam gdzie postawione są przeszkody i jaką wybierać drogę, a smak może uchronić nas przed spożyciem nieświeżego posiłku.